Branzino (tengeri süllő) provanszi módra
Branzino (tengeri süllő) rozmaringos sült burgonyával
Egy
jellegzetes mediterrán recept: hal, burgonya, rozmaringgal, zsályával,
babérlevéllel és a nélkülözhetetlen olívaolajjal megbolondítva. Nem
csípős, nem pikáns, hanem illatos, ropogós és finom. A branzino könnyen
szálkátlanítható, nem zsíros, nem túlzóan “hal ízű” hal, melyet a
gyerekek is könnyen megkedvelnek.
Branzino (tengeri süllő) sókemencében sütve 
Könnyen elkészíthető tengeri halétel, melyben a halat felvert tojásfehérjével elkevert fűszerezett tengeri sóval borítjuk be, majd megsütjük.
Calamarata
A
calamarata egy nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a
kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás
szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze
melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.
Farfalle, fekete kagyló és pesto
A genovai pesto felhasználásának egy lehetősége amikor a pestós tésztát kagylóval dúsítjuk. Az eredmény egy
friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet
kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.
Fóliában sült tengeri durbincs
A
durbincs szeleteket rozmaringgal, fokhagymával és burgonyával együtt
alu- vagy sütőfóliában sütjük meg, némi fehérbor és olívaolaj
társaságában. A sütési technikának köszönhetően a hal és a vele sült
zöldségek egyaránt szaftosak és aromásak maradnak.
Grillezett lazac petrezselyem öntettel
Hal, rák, kalmár, zöldség olajban sütve
Tengerparti
városokban sétálva gyakran ütheti meg orrunkat az olajban sült tengeri
herkentyűk jellegzetes, finom illata. Kitűnő fogás, de mivel olajban
sült ételről van szó nem igazán diétás. És igen laktató is, ezért
legjobb önállóan fogyasztani köretként némi sörtésztában sült zöldséggel
vagy friss salátával.
Merluzzoval rakott burgonya
Spagetti fokhagymás rákkal
A
canocchie vagy pannocchie vagy más néven cicale di mare a Földközi -
tengerben és az Atlanti - óceán keleti felén élő közel 20 cm hosszú
rákféle. Ez a rákféle igen kevés húst tartalmaz, ami ugyanakkor enyhén
édeskés és nagyon ízletes. Használják leves, spagetti készítéshez, vagy
főzve olajjal és citrommal fűszerezve főételként.Aki kedveli az édes (enyhén csípős ízeket) annak bátran ajánlom kipróbálásra akár étteremben akár otthon elkészítve.
Spagetti tenger gyümölcseivel
Sütőben sült tengeri halfilé sajtos bundában
Tonhalas tésztasaláta
Tonhalas rablónyárs
Tonhalas, ricottás fasírt
Vajban sült nyelvhal