Sbriciolata di ricotta e amaretti
Ez a fantasztikus torta egyike azoknak, amelyekkel Olaszországba költözve megismerkedtem. Anyósom készítette gyakran a vasárnapi ebéd mellé, ezt a krémes mandulás süteményt, mely mellett olyan jó volt beszélgetni és kiengedni az egész heti fáradt gőzt. A recept az övé, a fénykép és a rajta szereplő torta az én alkotásom. Nézzük, hogyan készítsük el ezt az igazi téli csemegét.
Előkészítési idő: | 30 perc |
Sütési idő: | 40 perc |
Típus: | édességek |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához
300 g liszt
1 csomag sütőpor
100 g vaj
150 g cukor
1 tojás
50 g mandula
A töltelékhez
250 g ricotta
200 g mandulás keksz (amaretti)
150 g cukor
1 tojás
Elkészítése
- Elsőként a tölteléket készítjük el. Ledaráljuk vagy apróra törjük a mandulás kekszet, majd összekeverjük a ricottával, a cukorral és a tojással. Az összetevőket addig keverjük, amíg egy krémes, homogén krémet nem kapunk.
- Az elkészült tölteléket hűtőbe rakjuk pihenni.
- Következő lépésként elkészítjük a tésztát. A mandulát ledaráljuk és egy tálba helyezzük, majd összekeverjük a liszttel elkevert sütőporral, a cukorral, a vajjal és a tojással. Néhány perc alatt összegyúrjuk. A végeredmény egy morzsálódásra “hajlamos” tészta lesz.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele egy kb. 23/25 cm-es kivajazott és kilisztezett tortaforma alját.
- A tésztára ráhelyezzük a tölteléket, majd erre rámorzsoljuk a maradék tésztát.
- 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd porcukorral esetleg mandula darabkákkal megszórva tálaljuk.
Tipp
- A tölteléket gazdagíthatjuk 100 g apróra vágott étcsokoládéval. Különösebb dolgunk nincs vele, elég egyszerűen csak hozzákeverni.
- Aki nem rajong a nagyon édes süteményekért, az csökkentse 150 grammról 100 vagy 80 grammra a töltelékbe keverendő cukrot. A mandulás keksz önmagában is édes, így nem fog hiányozni a sütiből ez a cukormennyiség.
0 Megjegyzések