Torta salata con fiori di zucca, zucchine e formaggio
Ahány város, annyi pite szinte felsorolhatatlan hány féle formában sütik a sós pitéket. Készítik leveles, brisé vagy omlós tésztából, töltik zöldségekkel, sajtokkal , tojással vagy húsokkal is. Előnyük, hogy gyorsan elkészíthetők, ideálisak előételnek, ebédnek vagy kisérőnek aperitifek mellé. A mostani receptben egy cukkinis –tojásos változatot mutatok be.
Egy kis pite történelem
A sós piték zöldséggel, hússal,sajttal, gombával és tojással készülő tésztaféleségek. Eredetük a középkorra vezethető vissza, amikor is a szakácsok bizonyos húsféleségeket, zöldségeket vagy egész ki sem csontozott állatokat tésztával bevonva készítettek. A tésztának ekkor két szerepe is volt. Egyrészt biztosította az egyenletes sülést, másrészt a higiéniát. A tészta ugyanis megvédte az alatta lévő tölteléket a főzés és a szervírozás alatti szennyeződéstől. A tésztát vagy annak külső kemény burkát nem is ették meg, hanem eltávolították.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Sütési idő: | 35-40 perc |
Típus: | előétel, pite |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4-5 személyre:
2 db cukkini (kb. 250 g )
10-12 db cukkini virág (elhagyható)
2 db tojás
30 g reszelt parmezán
90 g lágy sajt (pl.: reszelt ementáli, trappista, vagy a krémes jellegűek közül straccino)
só, bors
olívaolaj
Elkészítése
- A cukkiniket megmossuk, a hegyüket levágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, majd a cukkini szeleteket megpirítjuk benne. (4-5 percre lesz szükségünk.)
- A tojásokat egy tálban felverjük, majd hozzákeverjük a lágy sajtot, a pirított cukkinit, majd sózzuk, borsozzuk.
- A tésztát kinyújtjuk és kivajazott- kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába rakjuk.
- A tojásos keveréket a tésztára öntjük.
- A cukkini virágokat megmossuk, eltávolítjuk a virágból a porzót, a termőt és az alsó zöld színű csészeleveleket.
- A virágokat a tojásos keverékre helyezzük, majd megszórjuk parmezánnal.
- A tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
- Fogyasztás: melegen és hidegen egyaránt kitűnő fogás.
Tipp: a virágokat, akár meg is tölthetjük egy-egy szardella darabbal. Ne tegyünk bele egy egész szardellát, mert nagyon erős íze van. Az olajban eltett szardellát csepegtessük le, majd vágjuk 3-4 cm hosszúságú darabokra. A sóban eltett szardellát azonban előbb tejbe be kell áztatni, legalább egy órára, majd ezt követően lecsöpögtetjük és daraboljuk.
0 Megjegyzések