A recept neve olaszul: testaroli della Lunigiana
"ha tudsz a Magra völgyes alja
felől igaz hírt, oltsd a lelkem szomját:
lásd, egykor én nagy ember voltam arra,
és a nevem volt Malaspina Konrád”
felől igaz hírt, oltsd a lelkem szomját:
lásd, egykor én nagy ember voltam arra,
és a nevem volt Malaspina Konrád”
(Dante: Isteni színjáték, Purgatórium VIII. 115-118
A testaroli Lunigana területéről származó a helyiek által kedvelt olasz fogás. Pontosabban egy palacsinta formájú tésztaétel amit pestóval, gombamártással, sajtmártással vagy ricottával fogyasztanak.
Lunigana (latinul Lunensis Ager) talán nem mindenkinek ismerős a neve, egy történelmi olasz régió, melynek területe megoszlik Toszkána, Liguria és Emília Romagna között. A régió nevét a Magra folyó torkolatánál fekvő, kikötőjéről híres ókori Római Luni városáról kapta, mely a mai Sarzanához, Carrarához közel fekvő területen volt.
Már az ókori római időkben elterjedt volt ez az egyszerű és zseniális tészta vagy akár hívhatjuk élesztő nélküli kenyérnek is, mely évszázadok alatt a luniganai terület szimbólumává vált. A tészta lisztből és vízből készül , elkészítésének technológiája mit sem változott az elmúlt évszázadok alatt. Szerencsére, hiszen amikor megkóstoljuk gasztronómiai időutazásban lehet részünk. Nem tudom, hogy azok akik,olvassák ezt a bejegyzést, hogy vannak vele, de én ahogy haladok előre a korban egyre szívesebben kóstolok meg olyan ételeket, amelyek első látásra nem tűnnek túlzottan rafináltnak. A testaroli nekem ilyen. A lényeg a tésztán van, az öntet már csak egy hozzáadott dolog ami emeli, fokozza az ízét, de az olasz konyha már csak ilyen.
A testaroli szó a “testo” szóból ered, ami a tészta sütéséhez használatos, lapos, a mai palacsintasütőhöz hasonlító edény. Kezdetben cserépből, majd vasból készítették és készítik még ma is. A tésztát nyílt tűzön, kandallóban, sparhelten sütötték, a tradicionális éttermekben még ma is így készül. A normál olasz háziasszony ma már gázon, villanyon készíti, vagy megveszi a tésztát a boltban (mindig a friss tészták pultjánál keressük), a tésztákra specializálódott üzletekben.
Ha van olyan étel amiért érdemes utazni utazni és kipróbálni ez az. Nagyon helyi, nagyon egyszerű és aki szereti a pestót vagy a gombát, különösen ha erdei annak ízleni fog.
Aki személyesen szeretné megkóstolni, annak javaslom, hogy járja be a Fosdinovo, San Terenzo, Mezzana, Casola in Lunigiana, Fivizzano, Agnino, Licciana Nardi, Aulla területet ahol számos kis vendéglő kínálja ezt a specialitást. Sok helyen akár személyesen is megszemlélhetjük a tésztakészítés, sütés technikáját.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Főzési idő: | 6 +1 perc |
Típus: | tészták |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 6 személyre:
150 g finom liszt
150 g durum liszt (hiányában finom liszt)
300 ml víz
só
150 g durum liszt (hiányában finom liszt)
300 ml víz
só
Mártás: ízlésünknek megfelelően 200 gr pesto vagy gombamártás
Elkészítése
- A kétfajta lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük 2-3 csipet sóval.
- Fokozatosan hozzáöntjük a vizet és addig keverjük, míg egy csomómentes tésztát nem kapunk. Állagában a palacsintatésztához kell hasonlítania.
- A tésztát 10-15 percig pihentetjük.
- Felforrósítunk – forró legyen ne csak
meleg- egy nagyobb palacsintasütőt és beleteszünk annyi tésztát,
hogy vastagsága 2,5-3,5 mm legyen. A testaroli sütőedényének mérete
24-32 cm között változik, de nyugodtan használjunk kisebb méretűt, ha csak az
van otthon.
- 5-6 perc alatt a tészta mindkét oldalát megsütjük. A tésztának sütés közben aranybarnává és porózussá kell válnia. Ez utóbbi nekem a vékony falú palacsintasütőben nem mindig sikerült, ezért átálltam egy nehezebb vasból készült változatra.
- A kisült testarolikat hagyjuk kihűlni, majd kettőt-hármat egymásra téve, rombusz, háromszög alakúra, vagy két-három centis csíkokra vágunk.
- Lábosban vizet forralunk, sózzuk és a testarolikat 1-2 perc alatt kifőzzük.
- Tányérra szervírozzuk és pestóval vagy gombamártással tálaljuk.
A történelmi és földrajzi vonatkozásokhoz felhasznált források:
Wikipédia
Il testarolo di pontremoli
Testaroli net
I testaroli della lunigiana
2 Megjegyzések
Úúúúú, nagyon köszi a receptet! Egy ideje már keresem.
VálaszTörlésNagyszerű, pont így nézett ki az eredeti házi verzió is, amit a helyszínen ettünk!
Igaz én Toszkánában élek, de liguriai barátainktól kértem segítséget, hogy melyik testaroli receptet érdemes elkészíteni és publikálni is!
Törlés