Carrara – Massa (Toscana) városokból származó rizsen, karamellen és egy pudingszerű krémen alapuló desszert, melyet húsvétkor, pünkösdkor és március 19.-én készítenek.
Március 19.-e a katolikus hagyomány szerint San Giuseppe (Szent József) ünnepe, de Olaszországban ezen a napon ünneplik meg az apákat is. Azokban a városokban, városrészekben melyeknek San Giuseppe a védőszentje az ünnepi hangulat jegyében vásárokat szerveznek, ahol a ruhák, zöldségek, játékok, díszállatok megtekintése, megvétele, mellett lehetőségünk van a helyi “ apák napi” édességek megkóstolására is.
Ezek közül talán a legismertebbek:
- a szicíliai sfinge,
- a zeppola egy krémmel töltött fánkocska amit Firenzétől Palermóig készítenek
- valamint a Carrara-Massa környékéről származó rizstorta.
Talán mondani sem kell, hogy a rizstortát is számos változatban készítik, minden családnak meg van az eredeti, jól bevált receptje. Ezek leginkább a felhasznált rizs, cukor mennyiségében, az ízesítéshez használt likőrben és természetes aromákban valamint a sütési időben térnek el.
Előkészítési idő: | 10 perc |
Főzési / sütési idő: | |
Típus: | édességek (kanalas) |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók 26-30 cm-es tortaformához:
10 db egész tojás
120 g rizs
1 liter tej
30 dkg cukor (ízlés szerint tehetünk bele többet vagy kevesebbet is)
1 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
2-3 evőkanál édes likőr (bodza, citrom, narancs, ánizs vagy rum)
egy kevés vaj
A karamellhez
6 evőkanál kristálycukor
néhány csepp víz
Elkészítése
- A tejet a vaníliával egy lábasba tesszük és folyamatosan kevergetve felforraljuk.
- A tejbe belereszeljük a citrom héját, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt tejen esetleg képződő bőrt valamint a vanília rudat eltávolítjuk.
- A rizst sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A rizst ne főzzük túl inkább hagyjuk roppanós azaz, “al dente” maradjon.
- Elkészítjük a karamellt: a cukrot néhány csepp vízzel elkeverjük majd egy lábasban felolvasztjuk. A karamell akkor van kész, amikor a cukor színe aranysárgává válik. A karamellt egy tortaformába vagy egy kisebb tepsibe öntjük és szétterítjük a forma alján.
- Az egész tojásokat jól elkeverjük a cukorral, de vigyázzunk arra, hogy ne habosítsuk fel. A krémhez lassan hozzáöntjük a kihűlt tejet és jól összekeverjük. Ha a végeredmény nagyon habos lenne, hagyjuk hűvös helyen pihenni 30-40 percet.
- A megszilárdult karamellt vékonyan bekenjük vajjal, erre ráhelyezzük a megfőtt rizst, melyet az ujjunk vagy egy kanál segítéségével jól lenyomkodunk és összetömörítünk.
- A rizsre óvatosan ráöntjük vagy merőkanállal rámerjük a tojáskrémet. Ügyeljünk arra, hogy a rizsszemek lehetőleg ne emelkedjenek fel az edény aljáról.
- A tortát 180 fokra előmelegített sütőben 120-150 perc alatt készre sütjük. Ha az édességbe szúrt fogpiszkálót már szárazon tudjuk kihúzni, biztosak lehetünk benne, hogy elkészült.
- A rizstortát hagyjuk kihűlni majd fogyasztásig hűtőbe tesszük. Felszeletelve vagy formából kifordítva – creme caramelhez hasonlóan - is tálalhatjuk.
0 Megjegyzések