Anghiò Festival del Pesce Azzurro | |
Időpont: | 2014. július 5. és 13. között |
Helyszín: | San Benedetto del Tronto |
2014-ben az Anghiò fesztivál (kék hal fesztivál) főszereplője a szardella, szardínia, a makréla, a riccole (angolul: amberjack; szintén egy kék hal típus) és a tonhal lesz.
A fesztiválon tematikus szemináriumokkal, kiállításokkal, látványkonyhával (helyi és nemzetközi halételek) étel és borkóstolóval találkozhatunk. Elismert szakácsok segítségével a halak elkészítésének művészetébe is betekintést nyerhetünk , valamint megismerhetjük a kék halak kedvező élettani hatását is.
A rendezvény web oldalai
Anghiò Festival del Pesce Azzurro
Festival del Pesce Azzurro
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
CiBorghi d’Italia | |
Időpont: | 2014. július 11. és 20. között |
Helyszín: | Offida, Piazza del Popolo |
A CiBorghi d’Italia egy gasztronómiai fesztivál melynek kiemelt célja az olasz lokális konyhák, tradicionális ételek bemutatása. A rendezvény másik célja, hogy megismertesse a turistákkal Piceno tartomány azon történelmi, kulturális, művészeti, gasztronómia értékekkel rendelkező településeit, amely nem állnak jelenleg az idegenforgalom központjában, így talán kevésbé ismertek a nagyközönség előtt.
A CiBorghi (gasztrovárosok) klub 2001-ben jött létre és ma már közel 150 város a tagja. A szövetségbe belépő városoknak számos követelménynek kell megfelelni, mint például a városnak építészeti harmóniával kell rendelkeznie, ugyanakkor élhetőnek kell lenni, megfelelő közszolgáltatásokkal, lakásokkal kell rendelkeznie.
A rendezvény helyszíne Offida városa nem véletlenül tartozik a CiBorghi szövetséghez. Az alig 5000 fő által lakott város,
gazdag történelmi és művészeti látnivalókban, gasztronómia hagyományokban és borkultúrában. A város környékén mintegy 1100 hektáron folytatnak szőlőtermesztést és 2001-ben az itt készült borok DOC (denominazione di origine controllata: igazolja a bor eredetét azt, hogy a borkészítéshez kizárólag egy adott területről szüretelt szőlőt használtak fel. A DOC minősítésű termékek miniszteri rendelt által szabályzott technológia előírás szerint készülnek.). Négy Offida DOC bor készül a város környékén, az Offida rosso, az Offida pecorino, az Offida Passerina és az Offida Passerina Passito.
A város további két ismertebb gasztronómia terméke a funghetti és a chichì ripieno.
A chichì ripienót egy összenyomott vékony, kerek, lapos kenyértésztából készítik, melyet hagyományosan tonhallal, szardellával, kapribogyóval és apróra vágott paprikával töltenek meg. A helyi specialitás fényképe itt tekinthető meg.
A gasztronómiai rendezvényen számos régió, város konyhájával megismerkedhetnek az érdeklődők, mint például Civitella del Toronto, Puglia, Grottammare, Monterosso Almo, Carloforte, Campodimele hogy csak a jelentősebbeket emeljük ki.
A rendezvény web oldala
CiBorghi d’Italia
A rendezvény programja
0 Megjegyzések