A recept neve olaszul: mozzarella in carrozza
Campanai születésű kalóriadús előétel, amit Lázió területén is szívesen készítettek, de napjainkra szinte már nemzeti eledellé vált. A kenyeret egy vékony szelet mozzarellával töltjük meg, majd lisztben és tojásban megforgatjuk és néhány perc alatt olívaolajban ropogósra sütjük.
Létrejöttét a megszáradt vagy nem friss alapanyagok újrahasznosításának köszönheti, azaz esetünkben a száraz kenyérnek és a nem friss, önmagában már nem fogyasztható mozzarellának.
Nevére, eredetére vonatkozólag (mozzarella in carrozza = mozzarella kocsiban / szekéren ) több feltételezés van, íme a három legismertebb:
1. Az 1800-as években az élelmiszereket, köztük a tejet is kocsival szállították. Mivel a szállítás akár több napot is igénybe vehetett előfordult, hogy a tej sajt formájában érkezett meg a rendeltetési helyére. E szerint a verzió szerint a “mozzarella in carrozza” arra utal, hogy a mozzarella a kocsin való szállításnak köszönheti létrejöttét.
2. A legtöbbet idézet verzió szerint, amikor beleharapunk a bundás kenyérbe, akkor a mozzarellát úgy látjuk, mintha egy aranybarna szelet kenyéren ülne azaz kocsin lenne, míg a kenyérből előtűnő sajtcsík pedig a gyeplőt szimbolizálja.
3. A harmadik verzió szerint ez a fogás az 1800-as évek elején született a Két Szicíliai Királyságban (az 1816-ban egyesült Szicíliai Királyság és Nápolyi Királyság hivatalos elnevezése). Az uralkodót II. Ferdinándot egy angliai utazása alatt lenyűgözte, hogy Stephenson gőzmozdonya összeköti Manchestert Liverpoollal. Elhatározta, hogy ezt a korszerű találmányt a királyságába is alkalmazni fogja és megépítette első 7 kilométeres vasúti szakaszt mely Nápolyt a portici királyi palotával kötötte össze. Mozzarella in carrozza, mert a mozzarella két szelet kenyér között van ami a vasúti kocsit szimbolizálja.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Főzési idő: | 8 perc |
Típus: | előételek, borkorcsolyák, |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
400 g mozzarella (ha van rá lehetőségünk a bivalytejből készült változatot használjuk)
14-16 vékony szelet kenyér (legjobb, ha szendvics kenyeret használunk)
3 tojás
100 ml tej
só, bors
liszt
olaj a sütéshez
Elkészítése
- A kenyeret vékonyan felszeleteljük, a héját levágjuk.
- A mozzarellát lecsöpögtetjük majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
- A mozzarellát két kenyérszelet közé helyezzük, vigyázva arra, hogy a mozzarella teljes egészében a kenyér között maradjon, ne lógjon ki belőle.
- A mozzarellás szendvicseket először meghempergetjük lisztben, majd a tejjel sóval, borssal felvert tojásban – hagyjuk, hogy a tojás a kenyeret jól átitassa-, különösen ügyelve a kenyér széleire, majd forró olajban 6-8 perc alatt ropogósra sütjük.
Variánsok
A szendvicsekbe a mozzarellára tehetünk még egy-egy szelet sonkát, vagy szardellát (sótalanítva is)
Aki ropogósabban szereti, az a szendvicseket a tojás után hempergesse meg zsemlemorzsában vagy zsemlemorzsával elkevert parmezánsajtban is.
0 Megjegyzések