A recept neve olaszul: insalata di farro e verdure grigliate
Az eredetileg Irak, Irán és Palesztina területén termesztett tönkölybúzát az ókori görögök honosították meg az Appennini-félszigeten. Ez a gabona mindamellett, hogy a táplálkozás alapvető nyersanyaga volt, használatos volt fizetőeszközként is, valamint megtalálható volt a magánélet szertartásaiban. A római kori patrícius esküvői szertartáson – la confarreatio - a jegyesek egymás között egy tönkölybúzából készült kenyeret – panis farreus - osztottak szét, amely a közös életük kezdetét szimbolizálta.
A tönkölybúza lágyszárú növény, a pázsitfűfélék családjába tartozik, kitűnően alkalmazkodott az európai éghajlathoz, szinte az egész kontinensen megterem. Olaszországban a legnagyobb termelője Toszkána, ahol levesek és saláták készítésére használják. Tulajdonságát tekintve gazdag foszforban, káliumban, magnéziumban, A, B2, B3 vitaminban és aminosavakban ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú hiszen 100 grammja 350 kcal-t tartalmaz.
A tönkölybúza saláta gyorsan elkészíthető, gabonából és grillezett zöldségekből álló frissítő fogás, melyet az olaszok előszeretettel fogyasztanak hidegen a tengerparton vagy egy piknik keretében, de akár egytálételként vagy első főételként is.
Előkészítési idő: | 15 perc |
Főzési idő: | 40 perc |
Típus: | saláták |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
200 g tönkölybúza
2 db cukkini
1 db kisebb padlizsán
1 db kisebb piros kaliforniai paprika
1 db kisebb sárga kaliforniai paprika
10-12 szem koktélparadicsom
1 evőkanál mustár
só
5 evőkanál olívaolaj
5-6 levél friss bazsalikom
10-12 szem magozott olívabogyó
1 kis marék rucola
2 db virsli vagy 10 dkg felkockázott sajt vagy 10 dkg grillezett csirkemell (fakultatív)
Elkészítése
- Lobogó, enyhén sós vízben a tönkölybúzát 40 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük és egy tálba helyezzük.
- A cukkinit, a padlizsánt, a kaliforniai paprikát megmossuk és apró kockára vagy julienne-re vágjuk, majd két három evőkanál olívaolajon, közepes tűzön 8-10 perc alatt ropogósra sütjük.
- A paradicsomot, olívabogyót három- négyfelé vágjuk, a virslit felkarikázzuk.
- A leszűrt tönkölybúzához hozzákeverjük a grillezett zöldséget, a paradicsomot, az olívabogyót, a virslit, a rucolát, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal elkevert mustárral jól összekeverjük és 30-40 perc pihentetés után tálaljuk.
Felhasznált szakirodalom:
Wikipédia
Prodotti Tipici Toscani
0 Megjegyzések