Egy klasszikus olasz főfogás, mely francia gyökerekkel büszkélkedik - sole à la meunière. A fogás nevében található “alla mugnaia” kifejezés egy konyhatechnológiai eljárásra utal, amit eredetileg a molnárok (mugnaio = molnár) feleségei alkalmaztak először. A nevezetes asszonytársak a húst sütés előtt lisztben forgatták meg, így innen a név “molnárné módra”
Ha “alla mugnaia” módra szeretnénk halat készíteni – lazac, durbincs, tőkehal stb.- akkor a halat lisztben jó alaposan meg kell forgatnunk, majd serpenyőben megsütnünk, meglocsolnunk olvasztott vaj és citrom keverékével és végezetül szórjuk meg petrezselyemmel.
Előkészítési idő: | 15 perc |
Sütési idő: | 10 perc |
Típus: | halételek |
Nehézségi fok: | könnyű |
só, bors
Elkészítése
-
A halakat lepikkelyezzük, bőrüket eltávolítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük.
-
A halszeleteket először megmártjuk tejben, majd megforgatjuk lisztben. Figyeljünk arra, hogy a liszt a hal húsát teljesen befedje.
-
Egy serpenyőben felolvasztunk 80 g vajat. Amikor a vaj mogyorószínűvé válik beletesszük a halakat és 4-4 perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Vigyázzunk arra, hogy sütés alatt a vaj ne égjen meg (ez elkerülhető, ha derített vajat használunk).
-
Egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, addig hevítjük míg mogyorószínűvé nem válik. Ekkor hozzáadjuk a citromlét és jó alaposan összekeverjük.
-
A megsült halakat sózzuk, borsozzuk, megöntözzük a citromos vajjal, megszórjuk petrezselyemmel és tálaljuk. Köretként burgonyapüré, párolt rizs vagy bármilyen friss saláta illik hozzá.
0 Megjegyzések