Előkészítési idő: | 45 perc |
Sütési idő: | 15 + 30 perc |
Típus: | linzertorták, édesség |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
400 g vajas linzertészta (ennél a tortánál érdemes a tésztához egy fél citrom levét is hozzágyúrni)600 g alma
80 g cukor
fél citrom leve
4 evőkanál rum
1 kávéskanál fahéj
A mandulakrémhez
3 tojás
60 g cukor50 g darált mandula
30 g étkezési keményítő
egy csipet só
2 evőkanál durvára vágott mandula
3-4 evőkanál lekvár
A cukorsziruphoz
60 g cukor0,5 dl víz
Elkészítése
- Az alapreceptnek megfelelően elkészítjük a vajas linzertésztát azzal a kiegészítéssel, hogy egy fél citrom levét is belegyúrjuk a tésztába.
- Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
- Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk (vagy kibéleljük sütőpapírral) és belehelyezzük a kinyújtott vajas linzertésztát. A tésztát megszurkáljuk villával majd 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
- Az elősütött tésztát megkenjük ízlésünknek megfelelő lekvárral (sárgabarack, málna, szilva) erre pedig ráhelyezzük a karamellizált almaszeleteket.
- Az almás tölteléket megkenjük a következő krémmel: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, sóval hozzáadjuk a darál mandulát, keményítőt, majd a tojások felvert habját - esetleg vaníliát vagy vanília aromát- és jól összekeverjük.
- A mandulakrémet meghintjük durvára vágott mandulával és 170 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük (a sütés végén én 2-3 percig grillezni is szoktam a tortát, hogy a tetején lévő mandulák szépen megpiruljanak).
- Elkészítjük a cukorszirupot: a cukrot a vízzel elkeverjük majd összeforraljuk, 3-4 percig hűlni hagyjuk, majd az elkészült torta tetejét jó alaposan megkenjük vele.
0 Megjegyzések