A paradicsomos rizottó, egyike azon rizottóknak melyet már az apróságok is szívesen fogyasztanak, talán a paradicsom édeskés ízének köszönhetően, mely jól harmonizál rizzsel és sajttal egyaránt. Borssal, bazsalikommal és némi peperoncino paprikával megbolondítva a húszon túliak számára is egy izgalmas főétel készíthető belőle. Készíthető friss vagy konzerv paradicsomból, esetleg paradicsompüréből is. Tápláló, de könnyű étel, melyet fogyaszthatunk egytálételként, vagy második (Olaszországban: első) fogásként is.
Előkészítési idő: | 10 perc |
Főzési idő: | 30 perc |
Típus: | rizottók |
Nehézségi fok: | alacsony |
Hozzávalók 4 személyre:
400 g rizs (lehetőleg rizottóhoz való: Carnaroli , Arborio, Vialone nano)
1000 ml zöldségleves alap (leveskockából is elkészíthető)
1 kis fej hagyma
20 g vaj
200 g friss hámozott koktélparadicsom
200 ml paradicsompüré
(vagy egy 400 ml-es hámozottparadicsom-konzerv, ez esetben csak 2 evőkanál paradicsompürére lesz szükségünk)
6-8 levél bazsalikom
40 g reszelt parmezán sajt
só
3 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor (fakultatív)
A pikánsabb ízek kedvelőinek bors és peperoncino paprika hozzáadása is javasolt.
Elkészítése
- Ha nincs zöldségleves alapunk, akkor 1 liter vízbe lassú tűzön 1 óra alatt megfőzzünk 1 fej zellert, 1-2 szál sárgarépát, 1 krumplit és 1 fej vöröshagymát. Ha ehhez nincs időnk vagy türelmünk, vegyük igénybe a húsleveskocka segítségét.
- A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk (aki használ a peperoncino paprikát is itt adja hozzá) és egy serpenyőben 3 evőkanál olajon lassú tűzön 10 perc alatt üvegesre pirítjuk.
- A hagymás alaphoz hozzákeverjük a rizst és addig pirítjuk, míg a vajat magába nem szívja (2-3 perc).
- Megöntözzük 1 merőkanál zöldséglevessel és hagyjuk, hogy a leves elpárologjon.
- Hozzáadjuk a hámozott koktélparadicsomot, a paradicsompürét – ha a paradicsom nem lenne elég édes, keverjünk hozzá egy kávéskanál cukrot is- és összekeverjük.
- Sózzuk, borsozzuk majd merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a zöldséglevest. Mindig annyi levest adjunk hozzá, hogy a rizst éppen ellepje. A rizottót lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük és vigyázzunk arra, hogy ne száradjon ki.
- 15-20 perc elteltével – amikor a rizs szinte megpuhult- hozzákeverjük az apróra vágott bazsalikomlevelet, ha szükséges megsózzuk és további 2-3 percig főzzük.
- A rizottót levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat, a reszelt parmezán sajtot és 4-5 percig lefedve pihentetjük, majd tálaljuk.
0 Megjegyzések