Íme egy másik nagyszerű húsos-narancsos étel,igazi téli csemege. Csülökből és karajból egyaránt készíthető, talán a csülökből készített változat egy leheletnyivel finomabb. A húst rozmaringgal, zsályával, fokhagymával fűszerezzük, majd narancságyra helyezzük, narancslével meglocsoljuk és sütőben 2 óra alatt ropogósra sütjük. A karajjal sült narancs köretként is megállja a helyét, de nagyon finom krumplipürével, krokettel, párolt rizzsel vagy friss salátával is.
800 g kicsontozott sertéskaraj vagy 2 db félbevágott csülök
1 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
4-5 levél zsálya
2 db babérlevél
5-6 szem borókabogyó
4 db narancs
só, bors
olívaolaj
Elkészítése
- Előző este (vagy legalább 6-8 órával korábban): apróra vágunk egy ág rozmaringot 3 levél zsályát, 1 db babérlevelet és 1 gerezd fokhagymát, összekeverjük 1 kávéskanál sóval, valamint a durvára tört borókabogyóval,fekete borssal és 2-3 evőkanál olívaolajjal. Ezzel a fűszeres-olajos masszával bedörzsöljük a karajt vagy a félbevágott csülköket, majd egy tepsibe rakjuk és alufóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.
- Másnap egy serpenyőbe 2-3 evőkanál olívaolajat öntünk és a hús minden oldalát 8-10 perc alatt pirosra (kérgesre) sütjük.
- 2 db narancsot jó alaposan megmosunk – ha zavar bennünket a narancs héjának a kesernyés íze hámozzuk is meg-, majd fél centis szeletekre vágunk és a szeleteket egy tepsi aljára helyezzük.
- A narancs szeletekre rátesszük a húst, meglocsoljuk 2 db narancs kifacsart levével (ehhez esetleg egy kupica brandyt is keverhetünk), megszórjuk a maradék fűszerekkel (zsálya, rozmaring és babérlevél), alufóliával lefedjük és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
- A húst 1 óráig sütjük lefedve, majd az alufóliát eltávolítva további 60 percig sütjük, miközben 10-15 percenként meglocsoljuk a pecsenyelével és 20 percenként meg is forgatjuk.
- A sütési idő végeztével 5-10 percig pihenni hagyjuk, majd felszeletelve, szaftjával meglocsolva tálaljuk.
0 Megjegyzések