Aki még nem járt Szicíliában annak talán furcsa lehet, hogy a narancsot lehet sóval, olajjal, borssal és fokhagymával is enni! Pedig így van, a narancs a konvencióknak hátat fordítva, ebben a salátában azt az oldalát mutatja meg, hogy nem csak gyümölcssalátákban, desszertekben, cukorral, vagy édes aromákkal lehet fogyasztani.
A narancssaláta eredetileg arab eredetű étel, az arab hódítók hagyták maguk után Szicília szigetén, magával a naranccsal mint gyümölccsel együtt. Igaz a IX.-XI. századi arab uralomnak Szicília a keserű narancs és a citrom ültetvényeket köszönheti és csak a XV. században Vasco de Gama közreműködése révén honosították meg az édes narancsot is.
A saláta fő alapanyaga a narancs, melyet olajjal, sóval, fekete borssal kevernek össze. Több változata létezik, aszerint hogy a narancsot milyen más zöldségekkel, fűszerekkel vegyítik. Készítik például lila hagymával és édesköménnyel, olajbogyóval, peperoncinóval, esetleg fokhagymával, mentával, rozmaringgal, zsázsával, vagy akár füstölt heringgel, kolbásszal vagy sertéshússal is.
A saláta frissítő, alacsony kalória tartalmú. Fogyaszthatjuk előételként, köretként vagy egytálételként is. Szicíliában és Olaszország más területein is népszerű szereplője a karácsonyi menüknek, mind élénk színe miatt, mind az emésztést elősegítő jellege és nem utolsó sorban a finom íze miatt.
Előkészítési idő: | 15 perc |
Pihentetési idő: | |
Típus: | saláták, köretek |
Nehézségi fok: | alacsony |
4 db narancs
2 db édeskömény gumó
1 fej lila hagyma
30 g olajbogyó
Az öntethez
olívaolaj 3 evőkanál
5 evőkanál narancslé
só, bors,néhány friss mentalevél
Elkészítése
- A hagymát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük és egy kisebb tálba tesszük. A hagymára annyi hideg vizet öntünk, hogy ellepje és 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
- A narancsokat megmossuk és úgy hámozzuk meg egy éles kés segítségével, hogy a fehér színű, kesernyés héjat is eltávolítsuk. A narancsot 0,5 cm-es karikákra vágjuk vagy cikkekre bontjuk és magjait eltávolítjuk.
- Az édesköményt megmossuk, megtisztítjuk és egy uborkaszeletelő segítségével vékonyra szeleteljük.
- A narancsot, az édesköményt, a hagymát, az olívabogyót egy tálba helyezzük és összekeverjük.
Másik lehetőség: a narancs szeleteket egy lapos tálon szépen elhelyezzük és rászórjuk a hagymát, az édesköményt és az olajbogyót. - Az olívaolajat összekeverjük a narancslével, ízesítjük sóval, borssal, mentalevéllel és a salátára öntjük.
- A salátát 10 percig pihentetjük a hűtőben, majd szervírozzuk.
Szicíliai vörös narancs |
Milyen narancsfajtát használjunk a saláta elkészítéséhez?
A legjobb a szicíliai vörös narancs (IGP=OFJ), de használhatjuk még a taroccoi narancsot, melynek sötét narancs színe van és decembertől márciusig terem, vagy a januártól áprilisig termő vérnarancsot és végül de nem utolsó sorban a valenciai “szőke” narancsot mely áprilistól júniusig szerezhető be.
0 Megjegyzések