Mint az olasz tésztaételek nagy többségét ez sem nehéz elkészíteni, így kezdők is nyugodtan nekiveselkedhetnek. Gorgonzolára – akár egy a hűtőben már hosszabb ideje árválkodó darabra-, tejszínre, paradicsomra, némi bazsalikomra, hagymára és természetesen tésztára lesz szükségünk a fogás elkészítéséhez. A végeredmény? Egy friss, ugyanakkor pikáns és selymes ízű étek lesz. A gorgonzola imádói kedvelni fogják, hiszen a paradicsom, a hagyma, a bazsalikom, még jobban kiemelik, hangsúlyozzák ennek a nemes sajtnak az ízét.
Előkészítési idő: | 10 perc |
Főzési idő: | |
Típus: | tészták |
Nehézségi fok: | könnyű |
400 g tagliatelle
200 g paradicsom (kis méretű)
200 g gorgonzola
200 ml tejszín
4 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
12-14 friss bazsalikom levél
2 evőkanál olívaolajsó, bors ízlés szerint
Elkészítése
- A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk mind a zöld, mind a fehér részét.
- A fokhagymát megtisztítjuk és egy kanál vagy a kezünk segítségével megroppantjuk.
- A paradicsomot, megmossuk, megszárítjuk és nagyságuktól függően kettő- vagy négyfele vágjuk.
- A gorgonzola sajt kérgét eltávolítjuk, majd a sajtot apró kockákra vágjuk.
- Feltesszük a tésztának való vizet főni. Amikor a víz forrni kezd sózzuk, beletesszük a tésztát és kifőzzük.
- Egy serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát és az újhagymát, majd amikor a fokhagyma aranyszínűvé válik hozzáadjuk a gorgonzolát és a tejszínt.
- A mártást folyamatosan kevergetjük, majd hozzáadunk 2-3 evőkanállal a tészta főzőlevéből. Amikor a sajt már teljesen felolvadt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsomot és addig rotyogtatjuk, amíg a mártás sűrűvé nem válik. Ez nagyjából 3-5 percet vesz igénybe.
- A besűrűsödött mártás levesszük a tűzről, összekeverjük a kifőtt tésztával, megszórjuk apróra tépett bazsalikom levéllel és már tálalhatjuk is.
0 Megjegyzések