Sárgabarack, karamell, egy könnyű, rumos kevert tésztával ötvözve. Amolyan gyors vagy vészhelyzeti desszert. Hamar összeállítható, sütése nem igényel komoly felügyeletet, gyümölcsös, fagylalttal és más puhább húsú gyümölcsökkel bátran variálható.
Előkészítési idő: | 30 perc |
Sütési idő: | |
Típus: | torták, édességek, kevert sütemények |
Nehézségi fok: | közepes |
180 g liszt
500 g sárgabarack (őszibarackkal vagy szilvával is helyettesíthetjük)
100 g nádcukor (vagy kristálycukor)
200 g vaj
3 tojás
180 g kristálycukor1 csomag sütőpor
2-3 evőkanál rum
só
Elkészítése
- A nádcukrot két evőkanál vízzel elkeverve egy serpenyőbe rakjuk és keverés nélkül, közepes tűzön addig főzzük, míg világos barna színű karamellt nem kapunk. (A cukrot, az olvadó cukrot a serpenyő enyhe forgatásával, mozgatásával tudjuk egyenletesen eloszlatni. Ha mégis szükségünk lenne némi keverő szerszámra szilikonos kanalat, spatulát használjunk.)
- 20 g vajjal kivajazunk egy 22-24 cm-es tortaformát, melybe beleöntjük az elkészített karamellt. Figyeljünk arra, hogy a karamell az egész tortaforma alján szétterüljön.
- A sárgabarackot megmossuk, kettévágjuk, magjukat eltávolítjuk és vágott felükkel lefelé a tortaformába helyezzük. Ha kedveljük megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával vagy mandulával is.
- A vajat vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni (folyékony maradjon).
- Egy tálban a tojásokat habosra keverjük (10 –15 perc) a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a vajat, a rumot és a csipet sót.
- A tésztát a sárgabarackokra öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Amikor a torta közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta, a tortát kivesszük a sütőből és azonnal kiborítjuk. A tortát hidegen (kihűtve) szervírozzuk. Nyáridőben akár egy nagy gombóc vaníliás vagy tejszínes fagyit is kínálhatunk mellé.
0 Megjegyzések