A recept neve olaszul: torta caprese
A torta caprese egy nápolyi sütemény, mely a nevét adó capri szigetéről származik.
Eredetére vonatkozólag számos egymásnak ellentmondásos verzió van.
A hagyomány szerint ez az édesség egy Capri szigeti cukrászműhelyben született az 1920-as években, ahol a cukrász - Carmine di Fiore - elfelejtett lisztet tenni abba a mandulás süteménybe amit néhány turista vagy más feltételezés szerint néhány amerikai gengszter rendelt. A tévedés eredménye egy ínycsiklandó, könnyű, ropogós torta lett mely rövid idő alatt meghódította az egész világot.
A liszt nélkül készült sütemény alapját mandula, csokoládé és vaj keveréke adja, mely kívül ropogós belül viszont puha, omlós marad a sütés után. Nem utolsó sorban az elkészítése sem ördöngös dolog.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Sütési idő: | 60- 70 perc |
Típus: | édességek |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók egy 27 cm-es tortaformához
250 g vaj
200 g cukor
300 g tisztított, hámozott, darált mandula
250 g étcsokoládé
5 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1,5 kupica likőr (ízlésünknek megfelelően: ánizs, citrom, rum, dió, stb.)
1 csipet só
Elkészítése
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és addig keverjük míg homogén masszát nem kapunk.
- Ekkor hozzákeverjük a darált mandulát, a sütőport, a sót, a gőzfürdőn felolvasztott, langyos csokoládét, és a likőrt. Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk.
- Keményre verjük a tojásfehérjét és gyengéd mozdulatokkal a mandulás tésztába forgatjuk.
- Egy 27 cm-es lapos torta vagy piteformát kivajazunk, kilisztezünk (vagy sütőpapírral kibélelünk), beleöntjük és elsimítjuk a tésztát, majd 180 fokos sütőben 60-70 perc alatt hőkeverés nélkül készre sütjük.
- Sütés után, a tortát kiemeljük a formából, tányérra helyezzük és hagyjuk kihűlni.
- Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
0 Megjegyzések