A citromkrémes epres tiramisù egy könnyű, hűsítő késő tavaszi, kora nyári édesség. A klasszikus tiramisuval ellentétben a babapiskótát nem kávéban hanem egy cukros - citromos ( amelyhez limoncellót is adhatunk) szirupban áztatjuk meg és az epret is citrommal, cukorral érleljük össze. Az eper, citrom, limoncello triumvirátusa különleges, friss ízt kölcsönöz a desszertnek.
Elkészítési idő: | 40 perc |
Főzési idő: | 5 perc + 1 óra pihenés |
Típus: | édesség |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
250 g babapiskóta250 g mascarpone
250 ml tejszín
3 db tojássárgája
200 g cukor
3 db citrom
6 evőkanál limoncello (fakultatív)
350 g eper
150 ml víz
Elkészítése
- Az epret megmossuk, megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk vagy szeleteljük. Megöntözzük egy citrom kifacsart levével és megszórjuk 50 g finom kristálycukorral vagy porcukorral. Jól összekeverjük majd a hűtőbe tesszük pihenni 30-60 percre.
- A tojások sárgáját habosra kavarjuk 100 g cukorral, hozzáadjuk egy citrom reszelt héját és kifacsart levét (vagy 4 evőkanál limocellót) majd a mascarponét és addig keverjük, amíg könnyű, homogén krémet nem kapunk.
- A tejszínt felverjük és óvatosan hozzákeverjük a mascarpone krémhez.
- A babapiskóta felét egyenként megáztatjuk a citromos -cukros szirupban, majd szorosan egymás mellé rakva kibélelünk vele egy tálat.
- Erre ráhelyezzük a mascarpone krémet, majd a krémre az eper felét és enyhén meglocsoljuk az eper által eresztett gyümölcslével (a cukros citromos eperlé a mascarpone krémbe vagy a citromos szirupba is belekeverhető).
- Elkészítjük a második réteget is: citromos szirupban áztatott babapiskóta, mascarpone krém, eper. A kész tiramisùt lefedjük és legalább 1-2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
1 Megjegyzések
Köszönöm ezt a kincset :) Rögtön dupla adagot készítettem, mert vendégségbe vittük. Mind elfogyott, azonnal.
VálaszTörlés