A tiella pugliai (Dél - Olaszország) rakott zöldségétel melynek neve valószínűleg abból a teglia (tepsi) szóból ered amelyben elkészítették ezt a könnyű, de ínycsiklandó fogást. Ez az étel zöldségekben és ízekben is gazdag, ugyanakkor megőrzi az olasz konyha tradicionális egyszerűségét.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Sütési idő: | 120 perc |
Típus: | egytálételek, vegetáriánus ételek |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya
3 db cukkini
2-3 db kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
2 db nagy fej hagyma
4-5 db paradicsom
1,5 dl olívaolaj
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
4 szál friss rozmaring (ez helyettesíthető egy nagy csokor friss petrezselyemmel is)
3 gerezd fokhagyma
bazsalikom
só, bors ízlés szerint
Elkészítése
- Első lépésként elkészítjük a fűszerolajat. Ehhez a rozmaringot, a bazsalikomot, a fokhagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük az olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és felszeleteljük a következők szerint:
- a burgonyát 4-5 mm vastagságú karikákra vágjuk
- a hagymát 2-3 mm vastagságú karikákra vágjuk
- a cukkinit a héjával együtt 4-5 mm vastagra szeleteljük
- a kaliforniai paprikából 2-3 cm széles csíkokat vágunk
- a paradicsomot 4-5 mm vastagságú karikákra vágjuk - A krumplira ráhelyezzük a hagyma karikákat és ezt is meglocsoljuk olajjal.
- Erre rárakjuk a cukkini szeleteket, sózzuk és meglocsoljuk olajjal.
- A cukkinit a paprika szeletekkel fedjük be, amit sózunk és olajjal megkenünk.
- A paprikát befedjük a paradicsom darabokkal és meglocsoljuk olajjal.
- A maradék olajat elkeverjük a zsemlemorzsával és a masszát rámorzsoljuk a paradicsomra.
- 180 fokra előmelegített sütőben 2 óra alatt készre sütjük. Akár azonnal is fogyasztható, de másnapra, ahogy az ízek összeérnek még finomabbá válik.
Kiegészítés
Az ínyencebbek a paradicsomra még rátehetnek 200 g fekete kagylót is és csak ezt követően szórják meg az olajjal elkevert zsemlemorzsával.
0 Megjegyzések