Torta di ricotta con frutta
Könnyű vaníliás túrótorta, melynek alapja darált kekszből készül. Erre simítjuk a túrós – tejszínes tölteléket, majd sütjük és gyümölcsökkel díszítjük. Nem sajttorta, de egy kicsit mégis az.Előkészítési idő: | 30 perc |
Főzési idő: | 40 perc |
Típus: | édesség |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók 4 személyre:
75 g vaj
20 g étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
3 tojás
1 evőkanál vanília aroma vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
150 g porcukor
450 g ricotta
250 g tejszín vagy görög joghurt
400 g ízlésünknek megfelelő gyümölcs
tortazselé vagy zselatin ( 1 dl vízben vagy gyümölcslében feloldott 2 evőkanál zselatin felfőzve) a torta bevonására
Elkészítése
- A kekszet ledaráljuk vagy durvára vágjuk és jól elkeverjük a megolvasztott vajjal.
- Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és erre egyenletesen rányomkodjuk a kekszes tésztaalapot.
- A tojásokat habosra kavarjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a ricottát, az étkezési keményítőt, a vaníliát és a keményre vert tejszínhabot.
- A tésztára rásimítjuk a túrós tölteléket és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
- A tortát hagyjuk kihűlni, majd tetejét idénynek megfelelő gyümölccsel díszítjük és bevonjuk tortazselével.
Hogyan készül a ricotta?A ricotta a sajtkészítés során visszamaradt tejsavóból készül. A tejsavót felmelegítik, majd a tetején képződő ricotta virágokat leszűrik és formába helyezik. Maga a ricotta név is a készítés technológiájára utal: ricuocere = újra főz, ricotta= újra főzött. Íze édeskés, állaga krémes és kalória tartalma is alacsony, 100 grammjában mindössze 150 kalória van.
A ricottának létezik sós változata is. Ez inkább sajtnak tekinthető, mivel érlelik.
0 Megjegyzések