Az alábbi recept az egyik leggyakrabban kért fogás Lazio régi hagyományokkal büszkélkedő éttermeiben, melyet egytálételként szolgálnak fel némi friss, ropogós kenyér és marinált paprika kíséretében.
Előkészítési idő: | 30 perc |
Főzési idő: | 60 perc |
Típus: | szárnyas ételek, egytálételek |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirke
800 g paradicsompüré
1 kis fej hagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
2 dl húsleves vagy ennek hiányában víz
4 db kaliforniai paprika
bazsalikom
só, bors ízlés szerint
800 g paradicsompüré
1 kis fej hagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
2 dl húsleves vagy ennek hiányában víz
4 db kaliforniai paprika
bazsalikom
só, bors ízlés szerint
A paprika öntethez
6 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál friss apróra vágott petrezselyem
1 csipet só
Elkészítése
- A csirkét darabokra vágjuk, megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk 2-3 perc alatt.
- A hagymás alaphoz hozzárakjuk a csirkedarabokat és addig sütjük amíg a hús szépen meg nem pirul (5-6 perc).
- Meglocsoljuk fehérborral, sózzuk, borsozzuk és közepes tűzön addig pároljuk, amíg a bor el nem párolog (5 perc).
- Hozzáöntjük a vizet, a paradicsomszószt és lefedve addig sütjük amíg a hús meg nem puhul. Ezután megszórjuk friss bazsalikommal és fedő nélkül addig rotyogtatjuk amíg a fölösleges víz el nem párolog és egy kellemesen sűrű szószt nem kapunk. (aki pirultabban szereti 4-5 percre a grillsütőbe is beteheti)
- Míg a csirkehús sül, a kaliforniai paprikákat megmossuk, szárazra töröljük és forró sütőben (vagy grill lapon) 5-10 percenként megforgatva fél óra alatt megsütjük.
- A sütőből kivéve 10 percre letakarva pihenni hagyjuk.
- Ezután a paprikák héját lehúzzuk, magházukat eltávolítjuk és húsukat csíkokra vágjuk.
- Elkészítjük a paprikák öntetét: az olívaolajat összekeverjük egy csipet sóval, petrezselyemmel és az apróra zúzott fokhagymával.
0 Megjegyzések