Advertisement

Körtés - túrós lepény

A recept olasz neve: crostata ricotta e pere
Crostata ricotta e pere
Egy klasszikus elronthatatlan édesség, mely tortaformában vagy tepsiben egyaránt készíthető. A roppanós linzertésztába túrós, fahéjas, körtés tölteléket teszünk, amely a sütőben megsütve egy igazi bódító ínyencséggé válik. A süteményt 1-2 órával a fogyasztás előtt készítjük egyrészt, hogy az ízek jobban össze tudjanak érni, másrészt hogy a tészta sütés után kissé megszilárduljon.
Előkészítési idő: 40 perc + 1+1 óra pihentetés
Sütési idő: 30-40 perc
Típus:                  édesség
Nehézségi fok:     alacsony


Hozzávalók 25-26 centiméteres tortaformához:

A tésztához
240 g liszt
150 g vaj
80 g porcukor
2 tojássárga
1 csipet só
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez

500 g túró (ricotta), ha hagyományos magyar túrót használunk tegyünk bele 2-3 evőkanál tejfelt, hogy krémesebb állagot kapjunk
150 g porcukor
4 db körte
1 tojás
1 kávéskanál fahéj
2 evőkanál rum
2 evőkanál barna cukor
1 citrom leve


Elkészítése

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a 2 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a sót, gyorsan, jó alaposan összegyúrjuk majd letakarva egy órára a hűtőbe rakjuk pihenni.
  2.   A körtéket megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, majd összekeverjük a barna cukorral, rummal, a citromlével és fahéjjal, majd 30 percig pihenni hagyjuk.
  3. Miközben a körték pácolódnak elkészítjük a túrókrémet. A túrót jól kikeverjük a tojással és a porckorral (és ha szükséges a tejfellel), aki kedveli a vaníliás ízt egy csomag vaníliás cukrot vagy egy kis vanília aromát is adhat hozzá.
  4. Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és beletesszük a kinyújtott vajas tésztát.  A tészta kilógó széleit levágjuk.
  5. A tésztára ráhelyezzük a leszűrt körteszeleteket, majd erre rákenjük a túrókrémet és szépen elsimítjuk.
  6. A levágott tésztaszélből apró morzsadarabokat készítünk (gombócokat vagy rövid csíkokat) és a tészta tetejére szórjuk.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, majd 1-2 óra pihenés után már ehetjük is.
Crostata ricotta e pere

Megjegyzés küldése

2 Megjegyzések

  1. Ez fantasztikusan hangzik! Mentettem is! :)

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem, annyi kiegészítéssel, hogy a körte alá zsemlemorzsát is szórtam ,hogy ne áztassa el a tésztát.

    VálaszTörlés