Előkészítési idő: | 40 perc + 1+1 óra pihentetés |
Sütési idő: | 30-40 perc |
Típus: | édesség |
Nehézségi fok: | alacsony |
Hozzávalók 25-26 centiméteres tortaformához:
A tésztához
2 tojássárga
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
4 db körte
1 tojás
1 kávéskanál fahéj
2 evőkanál rum
2 evőkanál barna cukor
1 citrom leve
Elkészítése
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a 2 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a sót, gyorsan, jó alaposan összegyúrjuk majd letakarva egy órára a hűtőbe rakjuk pihenni.
- A körtéket megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, majd összekeverjük a barna cukorral, rummal, a citromlével és fahéjjal, majd 30 percig pihenni hagyjuk.
- Miközben a körték pácolódnak elkészítjük a túrókrémet. A túrót jól kikeverjük a tojással és a porckorral (és ha szükséges a tejfellel), aki kedveli a vaníliás ízt egy csomag vaníliás cukrot vagy egy kis vanília aromát is adhat hozzá.
- Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és beletesszük a kinyújtott vajas tésztát. A tészta kilógó széleit levágjuk.
- A tésztára ráhelyezzük a leszűrt körteszeleteket, majd erre rákenjük a túrókrémet és szépen elsimítjuk.
- A levágott tésztaszélből apró morzsadarabokat készítünk (gombócokat vagy rövid csíkokat) és a tészta tetejére szórjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, majd 1-2 óra pihenés után már ehetjük is.
2 Megjegyzések
Ez fantasztikusan hangzik! Mentettem is! :)
VálaszTörlésMegsütöttem, annyi kiegészítéssel, hogy a körte alá zsemlemorzsát is szórtam ,hogy ne áztassa el a tésztát.
VálaszTörlés