Előkészítési idő: | 20 perc |
Főzés idő: | 40 perc +5 perc pihentetés |
Típus: | rizottó, első fogás |
Nehézségi fok: | alacsony |
320 g rizs
150 g stracchino sajt vagy krémsajt (pl.: camping)
100 g raspadura vagy kemény sajt (pl.: parmezán)
1 közepes fej hagyma
30 g vaj
2 evőkanál olíva olaj
1 dl száraz fehérbor (nem teszünk bele bort emeljük a húsleves mennyiségét)
1 liter húsleves alap
só, fehér bors ízlés szerint
Elkészítése
- Ha nincs kész húsleves alapunk leveskocka segítségével készítsünk egy jó 1 liternyit.
- A spárgákat tisztítsuk meg, fás részeit távolítsuk el, vágjuk 2 cm-es darabokra és enyhén sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le.
- A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, olívaolajban felolvasztott vajon megdinszteljük (8-10 perc) és hozzáadjuk a rizst.
- Folyamatosan kavargatjuk és amikor a rizs már felszívta a vajat hozzáöntjük a fehérbort.
- Megvárjuk míg a bor elpárolog - illetve a rizs felveszi - ekkor hozzáöntünk 2-3 merőkanál húslevest. Időnként megkavarva 8-10 percig főzzük alacsony hőfokon, majd belekeverjük a stracchino sajtot és további 2-3 merőkanál húslevest.
- Tovább főzzük a rizottót 8-10 percig úgy, hogy éppen csak rotyogjon, majd beletesszük a spárga darabokat,1-2 merőkanál húslevest, sózzuk, borsozzuk és 10-12 perc alatt készre főzzük.
- Az elkészült rizottót 5 percig pihentetjük, majd tányérokba szervírozzuk és megszórjuk raspadura sajt darabokkal.
A spárgás rizottót egész évben készíthetjük, friss spárga helyett mirelit vagy konzerv spárga is használható.
A rizottóhoz hozzáadandó húsleves mennyiségét nehéz meghatározni mert nagyban függ a rizs fajtájától, minőségétől. Arra vigyázzunk, hogy soha ne hagyjuk teljesen elpárologni a hozzáadott folyadékot, mert könnyen leéghet. A rizottóval akkor készültünk el, ha a rizs már puha és állagában a "tejberizshez" hasonlít.
0 Megjegyzések