Ezt legjobban az az olasz közmondás fejezi ki mely szerint egy jó salátaöntet elkészítéséhez három emberre van szükségünk: egyre aki nem sajnálja az olajat a salátától, egy másikra aki szűken méri az ecetet, és egy bölcsre aki tudja, hogy mennyi só szükségeltetik.
Egyes szakirodalmak szerint a legfinomabb salátaöntetet úgy készíthetjük el, ha egy kis tálba először beletesszük az ecetet majd ehhez hozzáadjuk a sót. Ezt addig keverjük még a só fel nem olvad az ecetben és csak ezután adjuk hozzá az olajat, amivel szintén jó alaposan összekeverjük. A kész öntetet a salátával ezután jó alaposan összeforgatjuk. Fontos, hogy az öntetet mindig száraz salátára tegyük mert nedvesen nem tudja magába szívni az öntet finom ízét. (átlagos arány egy jó öntethez 1/3 rész ecet 2/3 rész olaj és egy csipet só)
Előkészítési idő: | 10 perc |
Sütési idő | nincs |
Típus | saláta |
Nehézségi fok | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
400 g madársaláta (madárbegysaláta)2 db körte
1/2 narancs reszelt héja
50 g durvára vágott dió
3 evőkanál olaj
1,5 evőkanál balzsamecet vagy citromlé 1 csipet só
Az elkészítés lépései
- A madársalátát megmossuk, lecsepegtetjük salátacentrifugával megszárítjuk és egy tálba tesszük.
- A körtét megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, apró kockára vágjuk és madársalátára rakjuk.
- Ráreszeljük a salátára a narancshéjat, megszórjuk dióval és az egészet jó alaposan összekeverjük. (A saláta tovább gazdagítható 100-150 g félkemény sajt hozzáadásával.)
- Egy külön tálba elkészítjük az öntetet, majd a salátára öntjük, jó alaposan összekeverjük -akár a kezünk segítségével is- és azonnal tálaljuk.
Jó tanács: a salátára mindig közvetlenül a fogyasztás előtt ízesítsük az öntettel, mert ellenkező esetben összeesik.
0 Megjegyzések